Porslinspetra

Bakom sajten porslinspetra.se finns författaren och före detta entreprenören Petra Nilsson med familj. De vill öka kunskap kring smärta, hjärntrötthet och utmattning. 
Petra kommer från Malmö där hon drivit prisbelönade café- och butiksverksamheter innan hon drabbades av smärt- & systemsjukdomen fibromyalgi.
En del av Petras egenvård består av skrivterapi och hon har publicerat boken Spillror för att synliggöra hur hon insjuknade i allt högre nivåer och för att öka kunskap kring ett ofta osynligt lidande. 
Med hjälp av anhöriga publicerar Petra snart en strategi- & kunskapsbok för drabbade, anhöriga och profession, där målet är ökad kunskap och bättre livskvalitet.

Petra Nilsson är kvinna, mamma och entreprenör i själen. Efter att ha drivit flera verksamheter och vunnit utmärkelser för sitt entreprenörskap drabbades hon av en obotlig sjukdom.
Hon blev sjukpensionerad i 40-års åldern och hon kommer sannolikt aldrig kunna gå tillbaka till arbetslivet eller leva ett, för andra självklart, normalt liv. Hennes dagar är fyllda av smärta, begränsningar och lidande. Att skriva blev för henne ett sätt att överleva och hitta en väg genom smärtan. 

Petras första bok är en utelämnande livsberättelse som lämnar läsaren berörd och i vissa fall tårögd. Petra berättar öppet om hur sjukdomen smugit sig fram under barndom, karriär och genom livets med- och motgångar. 

Berättelsen griper tag om läsaren och även om man känner vemod inför Petras förluster och livsöde så känner man också hennes livsglädje. Man kan inte låta bli att slås av vilken enorm inre styrka hon besitter.  

Petra vill nå ut med sin berättelse för att öka förståelse kring kroniska smärttillstånd. Genom att göra sin röst hörd hoppas hon inspirera fler att göra detsamma så att drabbade möts av empati, kunskap och respekt. Såklart hoppas Petra och vi alla att forskningen framskrider med ett vaccin eller botemedel.

Även om smärtan skriker i hennes kropp och tangentbordet känns som krossat glas mot fingertopparna så finns det korta stunder som hon kan fly vardagen och berätta sin historia – driven som hon är och motiverad av sin vilja att förändra saker till det bättre.
Petra startade i början på 2000-talet ett populärt café som lockade till sig en bred publik och verksamheten vann diverse utmärkelser, vilket även till viss del startade en helt ny café trend i Malmö. Element som caféet heter var en blomstrande verksamhet och en populär fika-plats för många kända musiker och konstnärer. Tyvärr smög sig en osynlig sjukdom närmare och 2007 blev Petra tvungen att göra sig av med verksamheten och försöka vila upp sig. Rastlös som hon är blev denna vila inte så lång som den kanske skulle behövt vara och 2008 startade hon sin klädbutik No. 8 som under flertalet år var en populär och omtyckt butik och som vann flertalet utmärkelser. Men till slut tog smärtan överhand och även denna verksamheten föll offer för fibromyalgin och dess skoningslösa framfart.
Idag är det skrivandet som ger mening och en känsla av existensberättigande för Petra, även om det inte är varje dag det går att skriva eller inte kan pågå så länge när det väl går. Petras språk är vackert och lätt att ta till sig. Hennes röst är tydlig och klar.
Petras första berättelse har lästs och validerats av många inom professionen samt av drabbade och anhöriga. Hennes historia har även lyfts fram i media i olika sammanhang. Vissa har rent av kallat hennes bok för viktig och ifall Petra mot alla odds skulle tillfriskna av ett framtida botemedel innan hon dör så har hon erbjudits roller för att hjälpa andra baserat på år av egen forskning samt livserfarenhet och ett unikt patientperspektiv. 

Petras kommande bok är på gång och medan den första boken är hennes sätt att berätta för sin omgivning hur sjukdomen utvecklats över tid så är nästa bok ett imponerande projekt som vuxit under flera år. Hennes kommande bok kommer vara till nytta för alla som behöver ökad insikt och verktyg till smärtlindring för att leva med glädje trots den oavbrutna närvaron av smärta och allt som sjukdomen innebär. Tror nog Petra täckt det mesta som kan vara bra att veta för hälso- & sjukvård, för drabbade och inte minst för anhöriga som mig. 

En stolt och nära anhörig.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.