Behandling, egenvård & strategier

Lågintensiv träning

Rörelse är viktigt för kroppen och träning stimulerar våra signalsubstanser och hormoner. Det kan vara svårt att röra sig när man försämras av minsta lilla så ha inte för höga krav på dig själv. Några minuter är bättre än ingenting alls och ingen springer maraton på brutna ben. Be gärna fysioterapeut om vägledning ifall du behöver särskilda övningar men se till inte pressa dig över din förmåga då det kan leda till försämring som i värsta fall kan bli bestående. Med det sagt så är det viktigt att inte hamna i undvikande och att prova sig fram är enda sättet för att finna våra gränser och det är också vägen mot framsteg.
Rörelse är viktigt för att kroppen ska må bra men vid svår smärta som förvärras vid aktivitet är det inte alltid lätt. Att använda gång- och rörelsehjälpmedel eller andra hjälpmedel efter behov kan hjälpa dig att vara mer rörlig. 
Cykla, promenera och vattengymnastik är bra rörelseaktiviteter vid tillstånd som fibromyalgi. 
Tai chi och qigong är bra former av lågintensiv träning där mjuka rörelser hjälper kroppen att läka sig själv. Mental koncentration, enkla långsamma rörelser och kontrollerad andning förbättrar cirkulationen av energi i kroppen. 
Qigong utvecklades ursprungligen inom traditionell kinesisk medicin med syfte att förebygga samt behandla sjukdomar och tai chi har utvecklats ur denna träningsform. Det finns olika sorters qigong och för de i rullstol finns särskild sittande qigong. Det finns forskning som stödjer att regelbunden qigong eller tai chi kan minska smärta vid fibromyalgi.
Nedan följer korta lågintensiva träningspass som gärna får utföras minst en gång dagligen för att frigöra ryggmärgsvätska och må bra hormoner samt öka blodcirkulation och rörlighet.

Föredrar du yoga som rörelseaktivitet så finns det Mediyoga för smärttillstånd som fibromyalgi. Yoga handlar kort och gott om att lugna hjärnan och sinnet genom olika tekniker. Syftet är att skapa inre ro, minska stress och släppa spänningar i kroppen. Yoga är en uråldrig tradition som härstammar från Indien och består av olika system som tränar både kropp och sinne. Yogan innehåller många olika delar, bland annat andningsövningar, fysiska positioner, olika meditationstekniker och avslappningsövningar. Inom själva yogan finns det mängder av inriktningar och yogaformer.

Tai chi – 7 min

Qigong – 7 min of magic

Mediyoga för fibromyalgi kan du hitta på bland annat Fibromyalgiportalen.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.