Behandling, egenvård & strategier

Andning & djupavslappning

Vi måste andas för att leva och för mig börjar återhämtningen och egenvården med att lära sig att andas på rätt sätt. Ha tålamod och karaktär ifall du vill uppnå resultat. Bra andningsövningar får gärna utföras dagligen för att lindra oro, stress, hjärntrötthet, smärta, sömnbesvär, ångest och depression. Även signalsubstanser och må-bra hormoner (endorfiner, serotonin, dopamin, oxytocin) samt könshormon (östrogen/testosteron) är viktiga att hålla i balans. Dessa kan vara oerhört påverkade till följd av smärtstörningen i nervsystemet och sjukdomsbilden i övrigt. Andningsövningar, djupavslappning, mindfulness och meditation är värdefulla tekniker för att lindra bland annat smärta, fatigue, ångest, stress. Dessa tekniker påverkar signalsubstanserna och nervsystemet. 

Vi kan öka välmående genom att programmera om hjärnan.

Detta är en andningsteknik baserad på mind/body som kan öka mental och fysisk prestation/återhämtning efter ungefär två månaders daglig träning. Efter en längre tid ska hjärnan successivt lära sig att självmant applicera andningen redan efter några minuter. Genom StarTalk Podcast med idrottspsykolog, Leah Lagos lärde jag mig denna teknik och gör den gärna liggande med benen mot väggen eller över en pall i 90 grader under tiden då detta främjar matsmältning och blodcirkulation samt avlastar och minskar smärta i ländryggen.
Gör andningsövningen under tjugo minuter vid två tillfälle per dag.

Andas in via näsan under fyra sekunder.
Pressa ut luften genom munnen i sex sekunder.

Denna andningsövning har gett, mig personligen, mycket positiva resultat och tekniken beskrivs i StarTalk Podcast: 

Biohacking with Leah Lagos, PhD

Man kan uppå ett avslappnat tillstånd med många olika slags övningar. Det vanligaste sättet är att använda aktiv muskelavslappning genom att låta musklerna slappna av steg för steg genom hela kroppen. Det finns ett stort utbud med bra djupavslappningar för smärthantering och det finns inget som hindrar oss från att att utforma våra egna. Det har jag gjort och hoppas på sikt att programmera om hjärnan och minska smärta.
EAET är en behandlingsform som baseras på Mind Body Syndrome där självmedkänsla, meditation och skrivterapi står i fokus. För mig har detta varit oerhört givande och lärorikt. 
Via länken finns bra ljudfiler för avslappning via meditation som baseras på denna behandlingsform.

Meditation baserad på självmedkänsla – EAET

Mindfulness är en form av meditation som man ofta använder sig av inom terapi idag. Det går ut på att lära sig hantera stress och oro samt smärta genom att fokusera på det som sker i stunden.
Vi tränar mindfulness genom att vara aktivt medvetna i nuet.
Vi övar på att vara aktivt medvetna om våra tankar, känslor, kroppar och på vår omgivning. Det handlar om att vakna upp från oro och dagdrömmar och att i stället låta medvetandet få vila i det som händer. I nuet. Känslor, tankar och intryck får komma och gå som de vill utan att vi behöver döma eller sätta en etikett på dem som bra eller dåliga. Även mindfulness är en källa till minskad stress, avslappning och bättre andning. Mindfulnessportalen har bra övningar.

Mindfulness portalen – gratis övningar 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.