Behandling, egenvård & strategier

Återhämtning och pacing

Aktiviteter ska varvas med vila och är en nödvändig livsstrategi vid närvaro av kronisk smärta och fatigue. ALLA aktiviteter räknas och utgör basen i en fungerande vardag med tillstånd som fibromyalgi och ME där det handlar om att inte köra på för hårt utan att hitta sin egen nivå. Det är viktigt att varva och ta paus mellan fysiska OCH kognitiva aktiviteter i vardagsliv, arbetsliv samt sociala sammanhang. 
Pacing kallas tekniken som bygger på att balansera aktivitet och vila. Målet är att  hitta en stabil aktivitetsnivå så att man undviker att pendla mellan överansträngning och bakslag/försämring. Man vill hitta en stabil nivå som inte leder till förvärrade symptom och sämre mående. Denna strategi utgör basen i den nya vardagsrutinen. Grunden för pacing handlar om att lyssna på kroppen och respektera dess signaler och inte göra mer än kroppen orkar. Pacing är en livsstrategi och man ska inte tänja på gränserna. Om vi går över vår budget så hamnar vi i skov eller ansträngningsutlöst försämring, så kallad PEM. Försämring kan vara i dagar, veckor, månader eller år och kan i värsta fall bli bestående.
Exempelvis så kostar mig en kort promenad med hjälpmedel flera veckors återhämtning i nuläget. Men efter att inte kunnat gå alls till att endast kunna gå några meter i hemmet under drygt sex månaders tid (på grund försämring efter två livshotande omgångar med Covid) så är detta framsteg. Ett annat exempel är detta som du läser. Jag skriver av flera anledningar och det är en av de få saker jag fortfarande klarar att utföra under begränsade former. Jag önskar jag hade mer kraft till skrivandet och livet i övrigt men accepterar att vara tacksam för de korta stunder på 15 – 30 minuter som jag trots allt har. Även om jag behöver flera dagars återhämtning när jag skrivit en kort stund så är det mitt sista syre och dessutom hjälper skrivandet mig att hantera ett inre mörker. Att finna ljus ser jag som en välförtjänt bonus. 

Vi måste tänka holistiskt och se till helheten. 

Vi behöver avlastning, vila och sömn. Ta regelbundna pauser, avled smärtan vid vila och sov ordentligt. Jag sluter cirkeln med sömnen som är oerhört viktig för vår återhämtning. 
Att avlasta kroppen med ergonomisk bäddmadrass och kudde samt särskilda värmeprodukter kan göra enorm skillnad. Kroppen behöver vila och sömn för att återhämta sig och fungera optimalt. Fungerar inte sömnen så fungerar inga andra åtgärder heller så detta är viktigt. 
Jag har personligen gått från att ofta ligga sömnlös och vakna åtta gånger per natt av skrikande smärta till ett snitt på två gånger per natt. Detta tack vare andningsteknik när jag går och lägger mig samt tack vare en underbar bäddmadrass för fibromyalgi som heter Superior mjuk och kommer från TM-sängar. 
Utan ordentlig sömn slutar vi fungera och då spelar inga strategier i världen någon roll. Att investera i en bra tryckavlastande bäddmadrass samt kudde är en långsiktig investering för bättre sömn och ökad livskvalitet. Rekommenderar varmt detta företag där grundaren själv lider av smärta och företaget har utformat madrasser utifrån olika behov vid varierad smärtproblematik. Du kan prova deras madrasser i 60 dagar innan du bestämmer dig och de erbjuder 15 års garanti.
För mig har deras produkter gjort underverk.

Återhämtning efter aktivitet är alltid viktigt och magnesium-terapi kan ge goda resultat. 
Varma bad med magnesiumsulfat/epsomsalt kan vara bra för huden och dämpa inflammationer. Dessa bad kan vara avslappnande för muskler, underlätta spänningar och verka smärtlindrande. Detta kan du prova hemma i badkaret eller fotbadet. Magnesium är kroppens avslappnande mineral och en av våra vanligaste näringsbrister – särskilt bland stressade personer. 
Studier visar att magnesium verkar smärtlindrande genom att minska kroppens smärtkänslighet och kan dämpa både muskel- och nervsmärta samt smärta vid inflammation. 
Magnesium blockerar en smärt-receptor i ryggmärgen som påverkar vår smärtkänslighet. Magnesium samverkar med kalcium för att reglera nervsignaler. Kalcium stimulerar nervaktivitet medan magnesium lugnar och ser till att kalcium lagras där det ska – i benvävnad och tänder. 
Även aroma-terapi är det många som finner lindring av. Även om detta inte har samma effekt som just magnesium så kan väldoftande oljor för bad eller diffusers verka lugnande för kropp och sinne. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.