Anhörig

Broar byggs upp för dig

Jag har under alla år alltid älskat musik. Både spela, sjunga, skriva och framträda. Musik är min terapi och mitt sätt att ladda batterierna.

Kort om mig

Namn: Daniel Arteaga
Födelseår:
Närmast anhöriga: Mamma 
Sysselsättning: Marknadsansvarig och indiependent artist  

Anhörig

Att vara son till en person som delvis haft psykiska besvär men också fysiska besvär är en oerhört påfrestande situation. Dels som anhörig men särskilt för personen i fråga.
I mitt fall så är den personen min mamma. 
Min mamma är född och uppvuxen i Venezuela, kom till Sverige när hon träffade min pappa och fick mig våren 1992 och min syster vintern 1996. 
När jag var omkring 13 års ålder började hennes psykiska problematik och det pågick i omgångar av och till, in och ut till psykiatrin fram tills 2011, året då jag tog studenten så hämtades hon av min moster och morbror för att ta hand om henne i Venezuela.

Mellan 2011 och 2015 bodde min mamma då i Venezuela med min mormor samt syskon och kusiner och det blev bättre och bättre.
Våren 2015, på morsdag så kommer mamma hem till Sverige igen redo att ta igen de åren vi var på olika kontinenter.

Under 2016 började en ny sorts problematik med yrsel, svårt att röra sig, ”blixtrar i huvudet” som hon själv beskriver det och sen dess har det bara eskalerat.
Hon har bland annat diagnostiserats med fibromyalgi och vi har varit på flera utredningar hos neurologer, gått på second opinion utredningar på Karolinska Universitet Sjukhuset i Stockholm och fortsatt har vi inga svar eller vägar att gå för att hitta en lösning.

Jag har under alla år alltid älskat musik. Både spela, sjunga, skriva och framträda. Musik är min terapi och mitt sätt att ladda batterierna. Så trots att ens uppväxt kanske inte var en dans på rosor så mynnade det ut i min låt Broar.

Lyssna på ”Broar” på Spotify eller Apple Music

”Broar” är en oerhört personlig och intim låt som berör uppväxten med en psykiskt sjuk mamma. En ständig kamp, en sorg och ett ansvarstagande sedan tonåren för både sig själv, sin lillasyster och sin mamma. Men också en känsla av hopp och samtidigt uppgivenhet.
”Broar” har en melankolisk och vemodig inledning som stadigt växer och skapar en känsla av hoppfullhet, längtan och frigörelse. Med ett väl orkestrerat arrangemang som likt ett drama får dig att uppslukas av narrativet, de gungande gitarrerna, inblicken i barndomen och det stora klimaxet.

Så detta är min berättelse och jag hoppas den ska kunna få dig som läser att känna dig lite mindre ensam.

Så till dig som har problematik, eller om du är anhörig till någon med problematik 
Broar byggs upp för dig också!


”Broar”

Mamma kom in igen, och stäng balkongdörren.
Öppna julklappen, tvättar bort läppstift ifrån spegeln. 
Gömmer kökskniven.
Kramar lillasyster och säger, vi ser henne snart igen. 

Slit dig ut ifrån den mardröm du levt.
Gör dig fri ifrån dina, sömnlösa nätter.
Tar ett steg fram, faller tio tillbaks.
Jag vet att du kan, bara fortsätt fram.

Broar byggs upp för dig. 
Stjärnorna leder dig, dit du ska. 
Broar byggs upp för dig.
Du kommer bli den du var. 

Genom sprickor tränger ljuset in.
Men sprickan i hjärtat slukar allt ljus.
Du bär din ångest som en tiara.
Alla ser men ingen bryr sig mer.

Slit dig ut ifrån den mardröm du levt.
Gör dig fri ifrån dina, sömnlösa nätter.
Tar ett steg fram, faller tio tillbaks.
Jag vet att du kan, bara fortsätt fram.

Broar byggs upp för dig
Stjärnorna leder dig, dit du ska
Broar byggs upp för dig
Du kommer bli den du var

Broar byggs upp för dig (broar byggs upp för dig).
Stjärnorna leder dig, dit du ska.
Broar byggs upp för dig (brorar byggs upp för dig).
Du kommer bli den du var.    

Text och musik: Daniel Arteaga
Följ Daniel på instagram

av Daniel Arteaga – Anhörig

Vill du också vara del av ett ideellt och innovativt projekt för att synliggöra smärta & fatigue? 
porslinspetra är en ny hemsida och blogg där drabbade, anhöriga och profession samarbetar med berättelser, kunskap och tips för ökad forskning och bättre livskvalitet i närvaro av smärta och fatigue.
Sajten uppdateras med nya berättelser och fakta efter hand – tillsammans kan vi skapa bättre villkor. Varmt välkommen att medverka så mycket eller lite som du vill.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.