Blogg

Kropp & sinne

För några år sedan blev jag tipsad om en studie inom känslofokuserad psykologisk behandling vid kroppsliga besvär. Skrivterapi var en stor del av metodiken som gav mig livet åter. 
Nu finns en ny studie för de som söker lindring på detta vis och jag skickar vidare. 
Det som varit till nytta för mig kanske kan hjälpa andra.

När kropp och sinne drabbas av kaos är det viktigt att se till helheten.
Själv är jag obotligt sjuk och detta är en del av min egenvård.
Andas, pacing, acceptans och så vidare.
En dag i taget och med rätt verktyg har jag funnit strategier som hjälper mig att leva i närvaro av posttraumatisk stress, smärta, fatigue, PEM och allt det innebär att vara multisjuk och att leva med lidande dygnet runt.

Om man föreställer sig att hjärnan kommunicerar med hela kroppen via nervsystemet och triggar alla tänkbara symtom så blir samspelet tydligt. 

  • Konstant smärta stör produktionen av signalsubstanser som påverkar vårt mående. 
  • Smärta triggar kamp- och flykt responsen och ångest leder till spänningar som triggar smärta.
  • Mindre stress leder till färre spänningar och minskad värk. 

I kropp och sinne hänger allt samman och detta är bara några exempel.

Vill du delta i en studie inom känslofokuserad psykologisk behandling som kan lindra kroppsliga besvär? 

Daniel Maroti & EAET

Forskare och psykolog Daniel Maroti är en av eldsjälarna som försöker finna smärtlindring genom psykoterapi där man ser till samspelet i kropp och sinne.
Daniel Maroti har som ett komplement till kliniskt arbete och forskning gett ut böcker, publicerat vetenskapliga texter och deltagit i diverse intervjuer för att öka kunskap inom området. 
Tillsammans med bland annat psykolog Josefine Ek står han som medförfattare till den fantastiska självhjälpsboken Fri från smärta som bygger på känslofokuserad behandling och skrivterapi.

Image Not Found
Här berättar forskare och psykolog Daniel Maroti mer om forskningsstudien vid Stockholms Universitet 2023/2024

Han medverkar även i föreningen EAET som fokuserar på just denna form av psykoterapi. 
Fri från smärta och behandlingsformen den bygger på är ett bra sätt att komma i kontakt med exempelvis underliggande trauma, att lära sig möta negativa känslor och skriva sig fri från inre tankemönster som ökar spänningar i kroppen. Tekniken verkar för mig som ett bra komplement till min egenvård men då jag inte kan skriva för hand och har svårt att hålla eller greppa saker så hade jag föredragit en digital eller interaktiv version, även om det löste sig i slutänden med familjens hjälp.


Min erfarenhet

Första gången jag kom i kontakt med Daniel Maroti var under MBS-studien 2019. Studien baserades på samma teknik som boken och kommande studie och hölls från Karolinska Institutet. Jag var dessvärre för sjuk för att medverka helt i projektet men fick under Daniels professionella handledning ta del behandlingsmetoderna.  
Detta var långt efter jag hade tagit mig genom min svåraste panikångest men min ptsd blommade lika starkt som min negativa självbild och skammen skrek lika högt som smärtan.
Några år tidigare hade jag fått min diagnos på livstid och led av fibromyalgi FM på högsta nivån. 
Efter alldeles för många år av misstro hade kampen gjort mig sämre än någonsin och PEM utlöstes av femton minuters aktivitet.
Jag led av flertalet diagnoser som gav drygt hundra symtom i kroppens olika organsystem och alla aktiviteter gjorde mig sämre – i allt från dagar till månader eller år.
Livet hade utsatt mig för livshotande olyckor, övergrepp, långvariga infektioner och trauma så det räcker och blir över. Jag hade drabbats av en obotlig multisystem- och smärtsjukdom som utvecklats från knappt märkbar till värsta tänkbara och livet som entreprenör eller normalt fungerande människa var ett minne blott. 
Jag hade blivit sjukpensionär på tok för ung och medan omgivningen klättrade i karriären kunde jag inte sluta gråta. Det var svårt att acceptera hur livet som fysiskt och socialt aktiv hade fått ett abrupt slut och länge förnekade jag att jag behövde hjälpmedel. Mot bättre vetande skämdes jag över att släpa mig fram med hjälp av rollator.

Ekot av trauma strömmade i hela kroppen och knoppen. Symtom blev till diagnoser och förlorad inkomst blev en lika stressande följeslagare som handläggaren vid försäkringskassan. Den eviga jäkla smärtan höll mig vaken om nätterna. Hjärndimma, förlamande trötthet och influensasymtom triggades av minsta aktivitet och till och med kläderna på kroppen orsakade smärta. Ja, inte kunde jag behålla någon mat heller.
Det kändes mer eller mindre som jag väntade på liemannen. Som om jag stod osynlig i kulisserna medan omvärlden gick vidare. Livet jag en gång levde hade gått i spillror och sorgen var överväldigande. Jag kände mig otillräcklig och misslyckad. Som om det vore mitt eget fel att jag hade drabbats av sjukdom. Men så känns det när stora delar av samhället trycker ner dig. Skammen gjorde att jag slog på mig själv också och det behövde jag hjälp att bryta innan mina mörkaste fantasier blev till verklighet.

Just som känslofokuserad behandling, skrivterapi och Daniel Maroti uppenbarade sig i mitt liv höll jag på att skriva ner min egen berättelse Spillror – en väg genom smärtan. Genom en tidslinje återskapade jag vad jag varit med om och hur jag hade hamnat i livslångt lidande. Detta var min egenvård och jag gjorde det för att själv förstå bättre men också för att synliggöra det som omvärlden inte kunde se på utsidan – under åren hade jag nämligen lärt mig att arbeta med is innanför kläderna och att le genom smärtan.
Kontakten med Daniel under tiden för MBS-studien kändes som handen i handsken. 
Jag kände mig trygg med människor som liksom jag såg till helheten. Ur ett patient- och behandlingsperspektiv kände jag mig sedd och värdefull. Att se till kropp och sinne kändes helt i linje med min egenvård och studien inföll just som jag själv skrev för att läka.
Jag mötte inre demoner och programmerade om. Man kan väl säga att timingen var perfekt och jag brukar säga att skrivterapi räddade mitt liv. Att skriva fick mig att känna mig mindre ensam och med hjälp av bland annat känslofokuserad behandling och skrivterapi har jag lärt mig känna självmedkänsla. Att känna empati och medkänsla för andra har aldrig varit ett problem men att förakta mig själv har liksom följt livets bakslag.

Jag är värdefull!

Det har blivit mitt mantra och med detta lär jag mig att leva i närvaro av smärta och lidande. Även om jag drömmer om ett framtida vaccin eller botemedel så har jag åtminstone funnit kunskap och balans mitt i kaoset och det är första steget mot lindring och ökad livskvalitet. 
Idag ser jag tydligt hur allt hänger samman. 
Fri från smärta blir jag knappast men jag börjar bli fri från mina demoner och det är ett steg i rätt riktning. Tack vare strategier som andningstekniker, självmedkänsla och skrivterapi har jag funnit min väg genom lidandet och hade det inte varit för den ekonomiska stressen som sjukpensionen innebär så hade jag kanske helt slutat fantisera om att avsluta allt.
Nåväl. Jag accepterar att förändring sker i olika takt och på olika sätt och hoppas att även omvärlden lär sig acceptera medkänsla en vacker dag.


Här är lite användbara länkar samlade som även återfinns i texten ovan:


Vill du också vara del av ett ideellt och innovativt projekt för att synliggöra smärta & fatigue? 
porslinspetra är en ny hemsida och blogg där drabbade, anhöriga och profession samarbetar med berättelser, kunskap och tips för ökad forskning och bättre livskvalitet i närvaro av smärta och fatigue.
Sajten uppdateras med nya berättelser och fakta efter hand – tillsammans kan vi skapa bättre villkor. Varmt välkommen att medverka så mycket eller lite som du vill.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.